OTTO Media

18 jan 2018
OTTO Work Force kantoor billboard

ABU-directeur Jurriën Koops: ,,We moeten zuinig zijn op arbeidsmigranten.”

Categorie: Blog, Nieuws

Dat stelt de directeur van brancheorganisatie ABU in een interview met De Telegraaf. Arbeidsmigranten zijn de komende twee jaar dan ook keihard nodig om de mismatch op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Bovendien doen buitenlandse werknemers momenteel het werk waar Nederlandse krachten niet voor te porren zijn.

,,Ik vind de oproep van het CNV om het aantal arbeidsmigranten te beperken onverstandig. Daarmee gooi je zand in de motor van onze snelgroeiende economie. We moeten juist zuinig zijn op deze buitenlandse krachten”, aldus Koops.

De ABU-directeur reageert daarmee op de oproep van CNV-voorzitter Maurice Limmen die een rem op de komst van arbeidsmigranten eist. Volgens de vakbondsman zitten er 1,2 miljoen mensen in ons land thuis die aan het werk kunnen.

,,De indruk wordt nu gewekt alsof er meteen 100.000 werklozen aan de slag kunnen in diverse sectoren als er geen arbeidsmigranten meer komen. Dat is natuurlijk onzin”, zegt Koops.

De ABU-directeur vindt dat het CNV de verkeerde afslag neemt in de discussie. ,,We moeten ons afvragen waarom we al bijna twintig jaar te maken hebben met een groep langdurig werklozen. Anders gezegd: we moeten de discussie over het functioneren van de arbeidsmarkt fundamenteel voeren. We zijn momenteel niet eens in staat om de juiste personen aan de juiste banen te koppelen. Er zijn 1,2 miljoen werklozen, maar we weten niet eens wat hun kwalificaties zijn. Dat beeld ontbreekt volledig.”

Koops benadrukt dat er tijdens de crisis te hard gesneden is. In sectoren zoals de bouw werden enkele duizenden werknemers op straat gezet. ,,En daar komt bij dat er te vaak geroepen is dat het in de bouw slecht ging. Dat heeft ervoor gezorgd dat minder jongeren voor een opleiding in die sector hebben gekozen. Verder zijn bepaalde sectoren qua arbeidsvoorwaarden onaantrekkelijk geworden.”

Bovendien, zo stelt Koops, is de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt niet goed. ,,We zien een pensioengolf in het openbaar vervoer niet aankomen, datzelfde geldt min of meer ook voor de administratieve beroepen die in hoog tempo verdwijnen. Verder hebben we de centrale vakopleidingen destijds afgeschaft. Het zou mooi zijn als we ervoor zorgen dat die opleidingen weer terugkeren. Op die manier kunnen we veel sneller inspelen op de behoefte op de arbeidsmarkt.”

Klik hier om het hele artikel te lezen op Telegraaf.nl.