OTTO Media

20 mrt 2019
shutterstock 764908306

‘Arbeidsmigranten terechte hoofdrol in verkiezingstijd’

Categorie: Blog

Vandaag mag iedereen weer naar de stembus. Het is verkiezingstijd en de standpunten van de verschillende partijen vliegen ons, totdat de stembureaus open gaan, om de oren. Nadat D66-fractiecvoorzitter ob Jetten twee weken geleden al lef toonde met zijn uitspraak dat er meer arbeidsmigranten nodig zijn in Nederland, krijgen de arbeidsmigranten ook een hoofdrol in de campagnes op provinciaal niveau.

Wat mij keer op keer weer verbaast zijn de achterhaalde standpunten die sommige partijen ten tonele voeren. Zo riep de Partij voor de Dieren in een verkiezingsuitzending op L1 dat de kosten van de arbeidsmigrant vooral worden afgewenteld op de maatschappij. Dat deze mensen uitgebuit worden. De partij durfde zelfs stelling te nemen door te zeggen: “wij vinden dat als we de arbeidsmigranten hierheen halen, dat we ze ook een gelijk loon moeten geven.” Nou, mevrouw Plusquin, dan heb ik nieuws. De arbeidsmigranten ontvangen hetzelfde uurloon als een Nederlandse werknemer in een soortgelijke functie. Bovendien leveren de arbeidsmigranten die in Nederland aan het werk zijn de Nederlandse economie jaarlijks 15 miljard euro op. En aan de schatkist een positieve bijdrage van 1,2 miljard aan sociale premies. Hoezo, welke kosten worden er op de maatschappij afgewenteld? Deze werknemers zijn van enorme economische  en financiële waarde zelfs.

De PvdA in Brabant pleitte in het verkiezingsdebat voor het opkopen van vervallen campings voor arbeidsmigranten. Nu vind ik het een nobel streven om na te denken over de huisvesting van de migranten met een korte verblijfsduur, maar het opkopen van vervallen campings is in mijn ogen dan weer niet de manier. Huisvesting is juist een hygiëne factor waar je veel aandacht aan moet schenken om de arbeidsmigrant voor langere tijd aan je te kunnen binden.

Een veelgehoord standpunt in de debatten die worden gevoerd is ook dat we eerst de Nederlanders aan banen moeten helpen die ‘aan de kant’ staan. Tuurlijk, als zij de juiste competenties bezitten mogen ze zich vandaag nog bij ons inschrijven. Het probleem is echter dat we op  termijn 150.000 tot 200.000 mensen nodig hebben om aan de vraag te kunnen voldoen. Hoe graag ik ook zou willen dat we deze mensen om de hoek kunnen vinden. Want wat je dichtbij beschikbaar hebt, moet je niet ver halen. De realiteit is dat we dit soort aantallen niet ‘om de hoek’ klaar hebben staan.

Ook tijdens het Gelderse Klimaat- en Energiedebat aandacht voor het thema arbeidsmigranten. De stelling luidde: ‘De energietransitie vergt veel arbeidskracht, en daar hebben we arbeidsmigranten voor nodig’. Een volmondig ‘ja’ van de VVD in die provincie. En de voorman voegde eraan toe dat ook in de techniek en de zorg de handjes van de migranten keihard nodig zijn. Hij stipte daarmee een belangrijk thema aan. Namelijk: beeldvorming. Het beeld dat arbeidsmigranten alleen in de landbouw werkzaam zijn is achterhaald. De beelden die in de media ook consequent opduiken bij artikelen over arbeidsmigranten zijn Poolse aspergestekers. En dat terwijl ruim tweederde van de arbeidsmigranten in sectoren werkt als de logistiek, transport en zelfs de zorg (bron SEO 2018).

Zo blijkt maar weer dat zelfs politici, van wie je mag verwachten dat zij hun huiswerk goed doen, vaak vasthouden aan stereotype denkbeelden. Een stokoude beeldvorming over wie de arbeidsmigrant eigenlijk is. Nou, ik nodig u van harte uit om een keer bij ons op bezoek te komen. Om uw beeld bij te stellen aan de wereld anno 2019.

U zult er nog van staan te kijken!

Frank van Gool

Maart 2019