OTTO Media

13 apr 2022
Frank van Gool   Flexmarkt 12032021Artboard 2

BNR Nieuwsradio: AL RUIM 700 OEKRAÏENSE VLUCHTELINGEN AAN HET WERK IN NEDERLAND

Categorie: Nieuws

BRON: BNR NIEUWS

Al ruim 700 Oekraïense vluchtelingen hebben in ons land een baan gevonden, blijkt uit gegevens die BNR opvroeg bij het UWV. Normaal moeten mensen van buiten de EU een speciale werkvergunning hebben. Maar dat hoeft sinds deze maand niet meer. Verschillende uitzendbureaus proberen daarom Oekraïners aan een baan te helpen.

 

‘Scholing, zorg en huisvesting hebben voorrang’

‘De groep die hiernaartoe komt, is hier in de eerste plaats niet voor werk, maar om te vluchten uit een oorlogsgebied’, benadrukt Frank van Gool, directeur van OTTO Work Force. ‘Als ze daartoe in staat zijn, is het hartstikke mooi als ze willen werken. Maar scholing, zorg en huisvesting krijgen voorrang.’

Naar schatting huisvest Nederland zo’n 28.000 vluchtelingen. Daarom kloppen verschillende gemeenten bij OTTO Work Force aan. Van Gools bureau heeft een tiental vluchtelingen aan het werk gezet, veelal in de logistiek. Volgens Van Gool voldoet dat werk aan de voor Oekraïners gestelde voorwaarden. Het mag namelijk niet te technisch of te zwaar zijn, want ze spreken de taal nog niet.

Motivatie

Van Gool hanteert naar eigen zeggen twee graadmeters: primair moet alles geregeld zijn, en secundair. ‘Primair wil zeggen dat de opvang, scholing en zorg van iemand is geregeld. Secundair houdt in dat iemand gemotiveerd en geschikt is, en dat het verantwoord is dat hij/zij dat werk uitvoert.’

Wanneer dat rond is, is het goed dat iemand aan het werk gaat, denkt Van Gool. ‘In zekere zin ontspant het onze arbeidsmarkt, maar het is vooral goed voor de Oekraïense vluchtelingen. Van thuiszitten word je namelijk niet beter.’ Voor een werkgever betekent het in dienst nemen van een vluchteling een plicht dit te melden bij het UWV. Goed, vindt Van Gool, ‘want je werkt tenslotte met een kwetsbare groep mensen’.