OTTO Media

08 jul 2015
848x250

‘De vrouwen hier zijn wat hongeriger’

Categorie: Nieuws

Taskforce Talent naar de Top bekroont internationaal uitzender OTTO voor personeelsbeleid

Vrouwen krijgen ruim baan bij OTTO Work Force in Venray. Het diversiteitsbeleid zet de internationaal uitzender op de kaart als lichtend voorbeeld. 

Tja, die kalender… Directeur Frank van Gool van OTTO Work Force in Venray lacht breed. De gimmick om de vrouwen – en later ook de mannen – in zijn bedrijf eens op een andere manier te presenteren, is een heel eigen leven gaan leiden. Maar heeft niks van doen met de platvloerse jaarplanners die menige werkplaats sieren. Van Gool en ‘zijn’ vrouwen laten de paar exemplaren brengen die nog over zijn. „Het gaat bij OTTO gewoon om kennis.We zoeken bij een vacature geen mooi plaatje, maar zijn wél trots op onze vrouwen en dragen dat ook uit.” Niet voor niks stelt Taskforce Talent naar de Top dat de internationale arbeidsbemiddelaar vorig jaar het best heeft gepresteerd wat betreft behoud, in- en doorstroom van vrouwen in topfuncties. OTTO geldt als voorbeeld voor bedrijven waar diversiteit nog geen gemeengoed is. „Diversiteit is een onderdeel van ons succes”, stelt Frank van Gool. „Vrouwen zijn directer, spreken zich uit zonder meteen aan hun positie te denken. Een groot pluspunt. Wil je succesvol zijn als onderneming, dan moet het niet gaan om wie recht van spreken heeft, maar om wie een zinvolle bijdrage kan leveren.” Kenmerk van de OTTO-vrouwen? „Een grote mate van betrokkenheid. De vrouwen hier zijn misschien wat hongeriger, willen presteren. Mannen zijn rationeel, vrouwen emotioneler, dat gaat in de juiste balans prima samen.”

Justyna Kooijmans (44, directeur Human Resources), Hakima Nijenhuis (45, hoofd facturatie) en Annita van den Elzen (28, bedrijfsjurist en teammanager) bewaken die balans. Nee, bij OTTO geen moeilijk gedoe over mannen die vrouwen het succes misgunnen. „De mannen hier weten niet beter, het is normaal”, klinkt het eensgezind. Vrouwen zijn vaak prettiger als leidinggevenden, horen ze vaak. „Wij voelen dingen beter aan, zijn problemen vaak voor. En hebben oog voor zowel resultaat als mens”, luidt de verklaring. Bedrijfsjurist Van den Elzen, sinds vorig jaar in dienst, kon goed aarden als nieuweling. „De sfeer is open, informeel. Ik sta er zelf heel weinig bij stil dat ik een leidinggevende vrouw ben, dat zit niet meer in mijn generatie. Ik ben opgegroeid met de gedachte dat het kan.” Ze merkt wel verschil tussen haar mannen- en vrouwenteams. „Mannen leggen zich eerder ergens bij neer. Vrouwen zijn directer, geven meer weerwoord.” Ook Kooijmans herkent zich niet in de discussie over het tekort aan (top)vrouwen op de werkvloer. „In mijn omgeving zitten gelijkgestemden, misschien komt het daardoor. Goede voorbeelden doen er wel toe”, beklemtoont ze. Vanuit die gedrevenheid heeft ze ook het vrouwenbeleid van OTTO op papier gezet. „De erkenning van Talent naar de Top is mooi, maar alle organisaties kunnen het, alle vrouwen.” Werken is niet alleen geld, betoogt het drietal. Werken is eerst en vooral: voldoening, zelfontplooiing. Sociale zekerheid ook en het derde onderdeel van je leven, naast familie en vrienden. Nijenhuis: „Vooroordelen moet je breed aanpakken. Een quotum werkt niet, dat is een façade.” Ook zij vindt: er wordt te weinig gesproken over de positieve voorbeelden. „En die zijn er echt.” Neem Justyna Kooijmans: inmiddels is haar dochter volwassen, maar haar man had, toen dat nodig was, ‘ook een aandeel in het wegbrengen van ons kind, koken, het huishouden’. „De rollen waren goed verdeeld en er was een oppas.” Nijenhuis is gertrouwd, maar heeft haar drie kinderen goeddeels als alleenstaande moeder opgevoed terwijl ze fulltime werkte. „Je plant de tijd met je kinderen en vult die goed in.” Zeker, soms wringt het, als de kinderen ziek zijn bijvoorbeeld, of door de Nederlandse mentaliteit. „In mijn jonge jaren was het soms moeilijk hier”, zegt Kooijmans. „Thuis in Polen is het normaal dat je (schoon)ouders helpen bij de opvoeding, dat is hier niet zo vanzelfsprekend. Tussen Nederlandse vrouwen is er ook veel haat en nijd. Gelukkig is het ook zonder hulp te doen, mits je investeert in goede kinderopvang.”

Vrouwen doen het goed bij OTTO: Hakima Nijenhuis, Justyna Kooijmans en Annita van den Elzen (vlnr).

Foto: Laurens Eggen

Artikel: Monique Parren