OTTO Media

07 apr 2017
banner-doorgeefcolumn-het-belang-van-flexmigranten-frank-van-gool

‘Het belang van flexmigranten’, de Doorgeefcolumn van CEO Frank van Gool

Categorie: Blog, Nieuws

CEO Frank van Gool kreeg het verzoek de Doorgeefcolumn van april te schrijven in de Reflex, het vakblad van branchevereniging ABU.

Wanneer de flexmigranten in Nederland gaan staken, zijn onze supermarkten in het weekend leeg. Zó belangrijk zijn de flexmigranten voor onze samenleving. Naast het feit dat ze het werk doen waar geen Nederlander voor te vinden is, dragen ze volgens de cijfers van SEO jaarlijks minimaal 400 miljoen euro bij aan onze schatkist.

Mits we de flexmigranten netjes conform de geldende cao’s betalen, hoeven Nederlanders niet bang te zijn voor concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De concurrentie gaat dan puur op competenties en motivatie. Helaas merken we in de markt dat deze ‘mits’ niet altijd goed is ingevuld en worden er (schijn)constructies gebruikt om deze arbeid maar zo goedkoop mogelijk te maken. Jammer en nogal denigrerend tegenover de hardwerkende flexmigranten.

Het onjuist gebruiken van salarisschalen en/of wet- en regelgeving, is koren op de molen van minister Asscher. Hij roept al tijden dat arbeidsmigratie in Europa tot valse concurrentie leidt. Wil Asscher daarmee zeggen dat hij wil tornen aan de grondbeginselen van het vrije verkeer binnen Europa? Nee. Hij wil gewoon dat arbeidsmigranten op de juiste manier met de juiste salarissen in het werkland verloond worden. En dus niet in het woonland. Hoewel ik het vaak oneens ben met Asschers ideeën, ondersteun ik dit principe volledig.

Laten we eens stoppen met goedkope arbeidskrachten aan te bieden. En laten we ervoor zorgen dat we de meerwaarde van onze flexmigranten op een juiste en respectvolle
manier vermarkten. Dan kunnen we met z’n allen trots zijn op onze branche en onze medewerkers. Wij Nederlanders denken dat de flexmigranten in de rij staan te wachten om naar Nederland te kunnen komen. Nederland, het beloofde land. Niets is minder waar. Daar waar we vroeger qua populariteit in de Top-3 stonden, staan we heden ten dage slechts op de zevende plaats. Ver achter Engeland, Duitsland en de Scandinavische landen.

Het Polenmeldpunt van Wilders, de uitspraken van de Haagse wethouder Marnix Norder (‘Er is een tsunami van Polen’) en Henk Kamp (‘de werkloze
Pool moet terug’): dit alles doet de beeldvorming geen goed. Ik voorspel, gezien de economische ontwikkelingen en de vergrijzing, dat de politiek over een aantal jaren aan de minister van Sociale Zaken zal vragen: ‘Minister, wat hebt u eraan gedaan om Nederland aantrekkelijk te maken voor arbeidsmigranten?’

Download hier de publicatie.