OTTO Media

16 jul 2018
water-banner

Hou je hoofd koel met deze 8 tips

Categorie: Blog

8 tips om je hoofd koel te houden tijdens deze warme dagen

In Nederland hebben we niet vaak te maken met extreme hitte. De afgelopen dagen is het echter al flink warm geweest en ook deze week lopen de temperaturen weer op. Voor vrijwel iedereen is het echter een gewone werkweek. Hieronder 8 tips om je hoofd koel te houden (op de werkvloer) met deze tropische temperaturen.

Tip 1: Drink voldoende water, maar zonder ijs
Een op de drie kantoormedewerkers drinkt te weinig water, dat blijkt uit analyse van Office Depot. Zeker nu de temperaturen hoog oplopen, is het van belang dat werknemers voldoende drinken – bij voorkeur water. Daarnaast ben je waarschijnlijk geneigd water met ijsklontjes te drinken. Maar dit heeft een averechts effect. Het ijskoude water laat je lichaamstemperatuur namelijk tijdelijk dalen. Dit wordt waargenomen door de thermostaat in je hersenstam. De thermostaat zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur weer gaat stijgen, met als gevolg dat je het extreem warm krijgt. Je kan ook lauwwarme (kruiden)thee drinken, dan gebeurt namelijk het tegenovergestelde.

Tip 2: Verzet je niet tegen de hitte en maak je niet te druk
In Nederland kunnen mensen zich behoorlijk opwinden over van alles. Zo ook over het warme weer. Als je wilt afkoelen, is het de truc om kalm te blijven en je niet zo druk te maken. Door je op te winden over bijvoorbeeld het warme weer, komt er stress vrij en stress verhoogt je hartslag. Je zet je lichaam dus onbewust meer aan het werk, met als gevolg dat je het nog warmer hebt. Accepteer dus dat het zo warm is, hiermee blijft je lichaamstemperatuur stabiel.

Tip 3: Blijf bewegen
Mensen met een zittend beroep kunnen tijdens warme dagen het beste regelmatig kort door het kantoor lopen of simpele rek- en strekoefeningen doen. Op deze manier blijft de bloedsomloop actief.

Tip 4: Eet fruit en andere lichte maaltijden
Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen. De beste vrucht hiervoor is de watermeloen. Maar ook appels, mango, bananen, aardbeien, frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen zijn uitstekend afkoelvoedsel.

Koeltip 5: Draag luchtige kleding met een lichte kleur
Wit stoot hitte af en donkere kleuren nemen juist hitte op. Soms lijkt het beter om bijna geen kleding te dragen, maar een door zon verkleurde huid kan veel hitte absorberen. Witte kleding dragen kan dus beter zijn dan geen kleding dragen. Een zwart petje dragen is funest. Je hoofd kan hierdoor namelijk oververhit raken.

Koeltip 6: Houd je huis koel
Houd je huis overdag volledig afgesloten. Wanneer het ’’s avonds af begint te koelen en de buitentemperatuur onder de binnentemperatuur zakt, kun je ramen en luiken openzetten om het huis af te koelen. Ga overdag niet uitgebreid koken of bakken. Ook deze hitte blijft in je huis hangen.

Koeltip 7: Beperk gekruid eten, sigaretten, alcohol en cafeïne
Bepaalde voedingsmiddelen stimuleren de zweetklieren. Door de consumptie van bijvoorbeeld pikante pepers gaat de hartslag omhoog. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor de lichaamstemperatuur iets kan oplopen. Vervolgens geeft je lichaam het signaal om af te koelen, waardoor je zweet gaat produceren.

Tip 8: Creëer koele lucht
Een ventilator op het bureau of in de ruimte zorgt voor de verplaatsing van koele lucht waardoor je je fitter voelt. Pas echter op en richt de ventilator niet direct op het lichaam, anders krijg je snel een stijve nek of geïrriteerde ogen.

Mensen die te weinig drinken, kunnen hoofdpijn krijgen of zich lusteloos voelen. Bovendien kan stress op het werk vanwege de warmte de productiviteit met dertig tot vijftig procent verminderen. Volg bovenstaande tips en hou je hoofd koel!