OTTO Media

20 jan 2018
OTTO Work Force kantoor billboard

Werknemer nauwelijks dupe arbeidsmigrant

Categorie: Blog, Nieuws

Kopt de Telegraaf. De komst van arbeidsmigranten leidt op dit moment nauwelijks tot verdringing van Nederlandse werknemers. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende partijen.

,,Het aanbod van arbeidsmigranten op de arbeidsmarkt groeit momenteel niet sterker dan de vraag naar werknemers. Dus zowel op korte als de lange termijn hebben we amper last van verdringing”, zegt arbeidseconoom Arjan Heyma van SEO Economisch Onderzoek.

Volgens het CNV moet er een rem komen op de komst van arbeidsmigranten, omdat er 1,2 miljoen mensen langs de kant staan die aan het werk kunnen. ,,Dan horen we dat we die mensen kunnen opleiden tot koks, aangezien daar een enorm tekort aan is. Maar wie wil daarvoor betalen? Werkgevers krijgen het verwijt dat ze nu koks uit Spanje halen en daarmee zorgen voor verdringing. Maar dat is natuurlijk onzin, omdat de mensen die thuis zitten helemaal geen koks zijn”, aldus Heyma.

Uitzendbureau OTTO Work Force, specialist in het werven en plaatsen van buitenlandse uitzendkrachten, zegt dat er grote tekorten zijn in sectoren als de ict, bouw en logistiek. ,,Wij halen op dit moment 40 procent van de mensen uit de Nederlandse markt, maar als er geen gekwalificeerde mensen meer overblijven, zetten we arbeidsmigranten in”, zegt directeur Frank van Gool.

Niet te popelen
En dat is geen makkelijke klus. Veel arbeidsmigranten staan niet te popelen om naar Nederland te komen, meent Van Gool. ,,We staan niet eens in de top drie. Scandinavische landen, Duitsland en Engeland zijn aantrekkelijker vanwege de hogere lonen.”

Van Gool vindt de oproep van het CNV te makkelijk. ,,De problemen die we op onze arbeidsmarkt hebben, kunnen we niet afschuiven op de arbeidsmigrant. Misschien moeten we ons eens afvragen of Nederlandse werklozen wel gemotiveerd genoeg zijn om aan de slag te gaan.”

De uitzenddirecteur zegt met verschillende gemeenten samen te werken om werklozen aan een baan te helpen. ,,Wij proberen deze mensen een opleiding voor heftruckchauffeur aan te bieden, maar er is maar weinig animo voor. Daaruit blijkt dat deze groep niet flexibel genoeg is. Zij zien het niet zitten om op onregelmatige tijden zoals ’s avonds of in het weekend te werken.”

Klik hier om het hele artikel te lezen op Telegraaf.nl.