OTTO Media

24 mei 2017
OTTO Work Force kantoor billboard

Zuidelijke provincies staan te springen om extra logistiek personeel

Categorie: Blog, Nieuws

Er dreigt een tekort aan logistiek personeel in het zuiden van Nederland. Dat meldt Logistiek in een artikel in de nieuwste uitgave. Dit wordt vooral veroorzaakt door de aantrekkende arbeidsmarkt in combinatie met de toenemende populariteit vanuit het bedrijfsleven om nieuwe distributiecentra in Noord-Brabant en Limburg te bouwen. Diverse betrokkenen roepen in het artikel dan ook op tot een grootscheeps regionaal banenplan om in de toenemende behoefte aan kwalitatief goed personeel te blijven voorzien. De oproep sluit aan bij de visie van OTTO Work Force CEO Frank van Gool, die al langer vaststelt dat er een tekort aan arbeidskrachten in Nederland ontstaat.

Frank van Gool: ‘’Door de aantrekkende economie en demografische ontwikkelingen, komen we binnen enkele jaren arbeidskrachten te kort. In Europa is reeds 25 procent van de bevolking 65 jaar of ouder wat stijgt naar meer dan 40% in 2035. Om ons heen gaan we de effecten daarvan al zien, kijk maar naar Duitsland waar het tekort aan medewerkers in 2025 zal oplopen tot 3,5 miljoen. We hebben de arbeidsmigranten hard nodig om de tekorten in onze arbeidsmarkt op te vullen. En in Europa staan we niet eens in top 5 van populaire landen voor arbeidsmigranten. Daarom moeten we heel snel een omslag gaan maken in ons denken en ons meer op de positieve aspecten gaan focussen. Nederland zal er hard aan moeten gaan trekken om de strijd om arbeidsmigranten te winnen.’’

Remco Innemee, regionaal directeur bij DSV Solutions in Moerdijk, geeft aan dat er met name in de logistieke sector een grote behoefte ontstaat aan nieuw personeel. ,,Onze sector groeit en daar zijn heel wat mensen voor nodig,’’ vertelt hij aan Logistiek. Uit een arbeidsonderzoek van Stec Groep blijkt bovendien dat het aantal beschikbare en geschikte ‘handjes’ en het opvangen van vraagpieken door logistieke bedrijven worden gezien als de top drieknelpunten voor de korte termijn.

Een verkiezing van het tijdschrift Logistiek van de beste Logistieke Hotspot van Nederland bewijst nog maar eens dat met name het zuiden van Nederland populair is in de sector en dus ook nog de komende jaren verlegen zit om extra personeel. Op de ranglijst die is samengesteld door 30 professionals uit de logistieke vastgoedwereld en dienstverlening prijken er maar liefst zes locaties uit deze provincies bij de eerste tien. West-Brabant mag zich volgens de panelleden de beste logistieke hotspot van Nederland noemen, gevolgd door Venlo-Venray en Tilburg-Waalwijk. Oss-Veghel-’s Hertogenbosch (5), Keyport Midden-Limburg (7) en Eindhoven-Helmond (8) zijn de overige locaties uit de zuidelijke provincies in de top tien. De lijst is gebaseerd op onder andere bereikbaarheid, beschikbaarheid van personeel en opleidingen en infrastructuur.

Download hier het totale artikel van Logistiek of kijk op de website.